Cultuurhistorische wandelroute: Rhenen,

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat tussen Rhenen en Driebergen ligt, omvat vele verschillende landschapsvormen met de stuwwal als meest opvallende element. Op de oostelijke flank van de Heuvelrug, aan de rand van de Gelderse Vallei, werden in de middeleeuwen verschillende hoeven gesticht, die later tot buitenplaatsen met landgoederen zijn uitgegroeid. In dit rijke, cultuurhistorische landschap is het prachtig wandelen.

De wandeling is ongeveer 19 km lang en begint op het landgoed Plantage Willem III. Maar u kunt ook heel gemakkelijk delen van de route lopen. U wandelt eerst door droge graslanden met een rijke flora en fauna. Ook passeert u een aantal grafheuvels die zo'n vijfduizend jaar oud zijn. De route gaat verder langs het landgoed Prattenburg en leidt over prachtige zeventiende-eeuwse bomenlanen. Op de landgoederen liggen een aantal oude hoeves en het huis Prattenburg. In de bossen zijn op verschillende plaatsen oude boswallen te herkennen. Vanuit het bos loopt u naar de voormalige zandafgraving Kwintelooijen, waar veel zeldzame plantensoorten groeien. Via de tabaksboerderij Klein Dikkenberg, behorend bij het landgoed Dikkenberg komt u bij het landgoed Remmerstein, dat is gelegen op de 52,9 meter hoge Paasheuvel. Ook vind u hier de herstelde Celtic Fields. Via een langgerekt smeltwaterdal komt u weer terug op het landgoed Plantage Willem III.    

Deze rijk ge├»llustreerde cultuurhistorische wandeling laat u kennismaken met het prachtige gevarieerde landschap in het stuwwalgebied en de historische hoogtepunten die in dit landschap verborgen liggen. Het boek is te koop via www.matrijs.com en via de boekwinkel. Kijk voor meer informatie over Landschap Erfgoed Utrecht op www.landschaperfgoedutrecht.nl.

Deze cultuurhistorische wandelroute is financieel mogelijk gemaakt door: provincie Utrecht, gemeente Rhenen, Nationale Postcode Loterij en Europese Unie.Youtube

Facebook

Twitter