Broekhuizen

Broekhuizerlaan 2, Leersum

Het imposante landgoed Broekhuizen ligt ten zuiden van de Rijksstraatweg, buiten de bebouwde kom van Leersum. Het noordelijk deel van het landschappelijk ingerichte park ligt op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug, het zuidelijk deel ligt in het Kromme Rijngebied. Het neoclassicistische landhuis met de vier karakteristieke zuilen ligt in de as van de lange, met beuken beplante Broekhuizerlaan. Vóór het huis loopt de lijn van de as door een bosperceel en over een gazon. Vanaf het huis voert ook een doorzicht over de gronden van Schevichoven richting Donderberg met de graftombe van C.J. van Nellesteyn.

Achter het huis ligt een grote slingerende vijverpartij, omgeven door bos.

In de noordoosthoek van het park ligt de oranjerie (Broekhuizerlaan 3), een langgerekt neoclassicistisch gebouw (1794-1798). Ten noorden van het hoofdgebouw ligt het koetshuis (Broekhuizerlaan 1) uit 1897. Verborgen achter de oranjerie ligt de boerderij, het oudste gebouw van de huidige buitenplaats.

Broekhuizen gaat terug op een middeleeuws kasteel, dat in de 17de en 18de eeuw was getransformeerd tot een aanzienlijk woonhuis. C.J. van Nellesteyn liet in 1794 een nieuw neoclassicistisch landhuis bouwen, naar ontwerp van J. Berkman. Na diens dood werd dit voortgezet door B.W.H. Ziesenis die het gebouw o.m. uitbreidde met twee vleugels en zuilenportiek in de voorgevel. Omstreeks 1810 was het huis voltooid. In 1906 brandde het echter af, waarna het in nagenoeg de oude vorm werd hersteld.

Eind 18de eeuw begon J.G. Michaël met de landschappelijke aanleg van het park, die door zijn schoonzoon J.D. Zocher jr. werd voortgezet en vóór 1821 werd voltooid. Van het eerdere formele park bleef o.a. de centrale gezichtslaan gehandhaafd.

In de jaren '90 van de 20ste eeuw is het centrale parkgedeelte rond het huis gerestaureerd.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter