Buitenzorg

Amsterdamsestraatweg 51, Baarn

Buitenzorg ligt in het bosgebied aan de westkant van Baarn, even ten zuiden van kasteel Groeneveld. De buitenplaats bestaat grotendeels uit parkbos, met een slingerend padenpatroon en een slingervijver in landschapsstijl. Er is echter geen sprake van een in zijn geheel ontworpen landschapspark. De beplanting bestaat voornamelijk uit naaldbomen.

Het landhuis, dat dichtbij de weg is gesitueerd, heeft een kern van rond 1840. Opvallend zijn de in terracotta uitgevoerde decoraties boven de vensters uit omstreeks 1870. Rond die tijd werden ook de vleugels aan het middengedeelte toegevoegd; in 1900 werd op de linkervleugel een verdieping gebouwd, naar ontwerp van de Amsterdamse architect W. Hamer. Aan de rechterkant van het herenhuis staat een rentmeesterswoning van rond 1840.

Het koetshuis is omstreeks 1875 gebouwd en staat links van het landhuis. De dakruiter is voorzien van een klok. In 1949 is het pand verbouwd tot woning. Tenslotte staat op het terrein nog een kleine dienstwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


Youtube

Facebook

Twitter