Canton

Javalaan 7, Baarn

De buitenplaats Canton ligt aan de noordkant van de Javalaan, ten oosten van de buitenplaats Peking.

Het grote landhuis van Canton staat in een landschapstuin met gazons en bomen en is bereikbaar via een gebogen oprijlaan vanaf de Javalaan. In de symmetrische gevel aan de oprijlaan bevindt zich de hoofdingang; de zuidwestgevel staat naar de tuin gekeerd en is asymmetrisch met aan de linkerkant een serre met koperen koepeldak. De bouwstijl van het huis is geïnspireerd door de neobarok. Vlakbij het smeedijzeren toegangshek staat de achtzijdige houten tuinkoepel, die waarschijnlijk gebouwd is in 1900 en van elders is overgebracht.

Het huidige, wat oostelijker gelegen Cantonspark maakte ook ooit deel uit van Canton. Het park wordt gedomineerd door de imposante wintertuin uit 1914 - 1915. Verder staan er nog enkele interessante elementen: de colonnade, een open theekoepel in de vorm van een Romeins tempeltje, daarnaast een stenen waterval, een tennishuisje en een parkwachterswoning.

De geschiedenis van Canton is nauw verbonden met die van Peking. Eind 19de eeuw waren beide buitenplaatsen in bezit van de latere koning Willem II. Het oorspronkelijk in 1793 gebouwde huis in Chinese stijl werd in 1910 gesloopt. Een nieuw huis werd gebouwd in opdracht van August Janssen, directeur van de Indische Cultuurondernemingen, naar ontwerp van de architecten Th. G. Schill en D.H. Haverkamp. Deze ontwierpen ook het koetshuis in chaletstijl uit 1913 en een woning, stal en garage in één groot gebouw uit 1910.


Youtube

Facebook

Twitter