Cromwijck

Zandpad 42, Maarssen

Cromwijck ligt op de oostelijke oever van de Vecht tussen Maarssen-Dorp en Breukelen. Het brede, bakstenen huis staat met de voorgevel naar het Zandpad en kijkt uit over de Vecht.

Recent is het huis grondig gerestaureerd in opdracht van eigenaar Gert van den Berg. Hij bouwde tevens twee bijgebouwen in 18de eeuwse stijl (Zandpad 43-44) en liet de oude fabrieksopstallen, die meer naar achteren op het terrein stonden, afbreken. Op de vrijgekomen plek bouwde hij de nieuwe buitenplaats Valkenburg, eveneens in 18de-eeuwse stijl. Voor zowel de restauratie als de nieuwbouw was architect R.G. Bosch van Drakestein verantwoordelijk.

Cromwijck gaat terug op een buitenhuis bij een steen- en tegelbakkerij die tot begin 20ste eeuw geëxploiteerd is. In 1672 werd Cromwijck door Franse troepen verwoest en twee jaar later herbouwd in opdracht van Elizabeth Rotgans. De familie Bastert liet rond 1800 op het huis een verdieping plaatsen.

Het interieur van Cromwijck heeft nog enkele originele details zoals een plafondschildering van Jacob de Wit uit 1717 en een huisorgel uit 1750.


Youtube

Facebook

Twitter