De Brink

Utrechtseweg 82, Zeist

Het huidige groengebied van De Brink ligt tussen de Utrechtseweg en de Griffensteijnselaan en is een grotendeels openbaar toegankelijk park van zo'n 9 ha. Het bestaat uit loofbos, grienden, waterpartijen en weiden. Aan de noordoostkant staat het witgepleisterde landhuis uit 1856, gebouwd in neoclassicistische stijl en omgeven door een landschappelijke aanleg. Opvallend is de ligging van het huis, iets verhoogd en onder een hoek met de weg. De voorzijde van het huis is daardoor gericht op de voormalige brink (onverhard dorpsplein) en de daar tegenover gelegen buitenplaats Schaerweijde (Utrechtseweg 75).

Beide oprijlanen naar het huis worden afgesloten met een identiek, dubbel smeedijzeren spijlenhek uit 1856.

Het park wordt gekenmerkt door open en gesloten delen die het kader vormen voor diverse doorzichten vanuit het huis in het park en in het park zelf. Het terrein is sterk geaccidenteerd en voorzien van twee slingervijvers. In de noordwesthoek ligt een boerderij uit 1867 (nu kinderboerderij) op de grens van park- en weidegebied. Eind 20ste eeuw is het park aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt, met o.a. een natuurpad en een nieuwe brug over de zuidwestelijke slingervijver

De Brink is gebouwd in 1856 in opdracht van jhr. W.E. Huydecoper, burgemeester van Zeist. Het interieur is nog grotendeels authentiek.

Bij het huis hoorde ook een koetshuis, maar dit staat nu op het terrein van Bartimeus. Hier ligt ook nog een pad met laanbomen en een oude boomgroep aan het einde, uit de aanlegperiode rond 1856.


Youtube

Facebook

Twitter