De Hoogstraat

Hoogstraat 8, Leersum

De Hoogstraat ligt in de bossen ten noorden van Leersum, op de noordwestflank van de Darthuizerberg. In de loop der jaren heeft het landhuis een aantal ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen ondergaan, vanwege het gebruik als revalidatiecentrum in de tweede helft van de 20ste eeuw. Het neoclassicistische landhuis is daardoor niet meer het hoofdgebouw van het complex. Momenteel is De Hoogstraat in gebruik als asielzoekerscentrum. Restanten van de tuinaanleg zijn waarneembaar, waaronder de centrale middenas in het bos. Ook het vrijstaande poortgebouw is bewaard gebleven.

Op de plek van een al lang bestaande hofstede liet W.H. van Nellesteyn in het eerste kwart van de 19de eeuw een landhuis in neoclassicistische stijl bouwen. Professor J. van Hall, eigenaar vanaf 1835, liet een park rond het landhuis aanleggen en breidde het grondbezit uit. In 1877 werd de buitenplaats gesplitst in een deel ten zuiden van de Rijksstraatweg en een deel ten noorden hiervan. In 1881 of 1885 werd het landhuis op het zuidelijk deel gesloopt en werd dit deel beplant met bos. Het noordelijk deel was toen inmiddels al bebost. In 1914-1915 liet P. Smidt van Gelder hier een nieuw landhuis De Hoogstraat en een poortgebouw (De Hoogstraat 6) optrekken naar ontwerp van architect J.C. Wentink. Smidt van Gelder liet tevens een tuin in nieuw-architectonische stijl aanleggen en breidde de gronden rond het landhuis uit.


Youtube

Facebook

Twitter