De Hoogt

De Hoogt 6, Maarn

De buitenplaats De Hoogt maakt onderdeel uit van de zone buitenplaatsen langs de Amersfoortseweg op de Utrechtse Heuvelrug. De Hoogt is in 1908 gesticht door Joachim Ferdinand de Beaufort. In zijn opdracht

werd een landhuis naar ontwerp van de architect Johan Wilhelm Hanrath opgericht. Rond het huis, met stijlkenmerken uit de zeventiende en achttiende eeuw, kwam een tuin in nieuw-architectonische stijl, die waarschijnlijk is ontworpen door de tuinarchitect D.F. Tersteeg. Voor een optimaal uitzicht over de Gelderse Vallei kwam het huis ver van de openbare weg te liggen op de 25 meter hoogtelijn. Terrassen bij het huis en een lager gelegen druppelvormige weide boden destijds een grandioos uitzicht.

In 1917 kreeg De Hoogt een bijgebouw met een garage en twee woningen, eveneens naar ontwerp van J.W.Hanrath. Hanrath zorgde tevens samen met zijn zoon in 1925 voor de uitbreiding van het landhuis aan beide zijden en voor de toevoeging van een dakruiter op de kap. Hierna is het huis in 1950-51 intern verbouwd onder leiding van H.A. en J. Pothoven. Na een jarenlang gebruik als internaat is het pand rond 2000 gerestaureerd en weer in gebruik genomen als woonhuis.


Youtube

Facebook

Twitter