Geerestein

Geeresteinselaan 53, Woudenberg

Het witgepleisterde huis Geerestein met zijn donkergroen geverfde luiken gaat terug op een middeleeuws kasteel. Het landgoed Geerestein ligt even ten noorden van Woudenberg. Geerestein is vermoedelijk eind 15de eeuw gesticht door Jacob van Zuylen van Nijevelt. In 1834 is dit kasteel in neoclassicistische stijl verbouwd, en heeft de voorgevel het huidige aanzien gekregen. Op diezelfde voorgevel is een familiewapen te zien dat is uitgevoerd is in de kleuren van de ridderhofstad Geerestein. De bouwhuizen op het voorplein dateren uit de 18de eeuw en zijn eveneens in 1834 verbouwd. Tegenover het huis, aan de oostzijde van de Geeresteinselaan, ligt een overtuin met vijverpartij in landschapsstijl.

Wie een wandeling door het park neemt wordt , wordt beloond met schilderachtig bouwsels in verschillende stijlen. Neem het stalgebouw met een heus tempelfront, of het kinderhuisje 'Heiligerlee' in de stijl van een Zwitzers chalet. Of wat dacht u van de toren (een folly, d.w.z.  een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is) in neogotische stijl, tegen de boerderij Klein Geerestein aangelegen.

Het terrein bestaat grotendeels uit bospercelen en weilanden. De landschappelijke parkaanleg, die in 1835 gerealiseerd is, ligt binnen de oost-west gerichte van oorsprong middeleeuwse verkaveling. Aan de zuidkant heeft deze een gerende vorm, waaraan Geerestein zijn naam ontleent.

De formele structuur van de parkaanleg van vóór de 19de eeuw bestond uit twee rechthoekige eilanden die het huis en de twee bouwhuizen flankeerden. Opvallend is het loodrecht op de achtergevel van het huis staande Grand Canal (een kunstmatig aangelegde waterweg), een der grootste in Nederland. Dit Grand Canal geeft uitzicht op de Woudenbergsche Grift en is waarschijnlijk eind 18de eeuw aangelegd.


Youtube

Facebook

Twitter