Geesbergen

Zandpad 23, Maarssen

Het opvallende, witgepleisterde huis Geesbergen staat aan het Zandpad te Maarssen. Het huis kijkt uit over de Vecht.

De geschiedenis van deze buitenplaats voert terug naar het jaar 1649. Joan Huydecoper de erfgenamen van Sebastiaan van Geesbergen kocht in dit jaar op deze locatie een groot terrein, inclusief de erop aanwezige boerderij/hofstede Geesbergen. Hij liet op het terrein, na verkaveling, vier buitenhuizen bouwen, waaronder Geesbergen. Wanneer het huidige Geesbergen is gebouwd is niet met zekerheid te zeggen omdat oude stukken zoek geraakt zijn.

In 1912 wordt de buitenplaats verkocht aan H.J. Heinsius voor 7.500 gulden, hij sticht hier een kwekerij. Twintig jaar later neemt zijn zoon de buitenplaats over en gaat hier rozen kweken. De kassen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verloren. De buitenplaats bezat ook een koetshuis en een tuinmanswoning, die in verband met bouwvalligheid in 1935 werden afgebroken. Hier werd vervolgens een café gebouwd met bouwmateriaal afkomstig van de sloop. Na 1948 werd het huis omgebouwd tot restaurant met een midgetgolfterrein.
Het huidige herenhuis werd in 1961 verbouwd en in 1969 aan de achterzijde uitgebreid.

Tegenwoordig is Geesbergen nog steeds een restaurant. Het heeft de naam Geesberge gekregen, door een smeedijzeren hek waarop "Geesberge" stond, omdat het huis de laatste 70 jaar zo werd genoemd.

 

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter