Gildestein

Biltstraat 168, Utrecht

Het huis van Gildestein ligt nu pal aan de Biltstraat. Het vroegere park strekte zich uit tot de Biltse Grift (nu F.C. Dondersstraat en Alexander Numankade) en de Oude Vecht. Waarschijnlijk is deze buitenplaats rond 1680 ontstaan en dankt zijn naam aan de nabijgelegen Gildbrug en de Gildpoort, één van de buitenpoorten van de stad Utrecht.

Volgens een beschrijving uit 1744 was het een groot huis, met 5 kamers beneden en 8 kamers op de eerste verdieping. Er was een stal voor vier paarden en een grote vijver met een speelhuis. Naast het huis heeft tussen 1811 en 1816 een katoendrukkerij gestaan met arbeiderswoningen op het terrein. In 1819 werd de fabriek omgebouwd tot Rijksveeartsenijschool. Het huis Gildestein werd woning voor de directeur, wat het tot 1909 gebleven is. In 1905 werd er een manege gebouwd, die al snel door zijn karakteristieke voorgevel de 'paardenkathedraal' werd genoemd en nu dienst doet als theater. In 1909 werd een hondenstal gebouwd, die tegenwoordig dienst doet als café-restaurant 'Bougainville'.

Op het achterste gedeelte, tegenover de Alexander Numankade, vindt men nog een enkele uitheemse bomen, zoals een grove den, een varenbeuk, een kweepeer, een olijfboom en enkele populieren, die alle tot de vroegere tuin van Gildestein behoord hebben.In 1988 vertrokken de laatste vakgroepen naar De Uithof en werd het huis omgebouwd tot appartementen en vormt nu een apart woonwijkje.


Youtube

Facebook

Twitter