Heerewegen

Driebergseweg 9, Zeist

Tussen Zeist en Driebergen bevindt zich nog een serie tamelijk gave 19de-eeuwse buitenplaatsen als onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Het huis bestaat niet meer, maar het heuveltje waarop deze heeft gestaan is nog goed te herkennen. Ook het landschappelijke park is er nog, met een gave overplaats aan de andere zijde van de weg. Achter de huisplaats zien de nieuwbouw van het gelijknamige verpleeghuis.

Heerewegen wordt voor het eerst genoemd in 1368 als ‘Hedeweghen’ en in 1556 als ‘Heereweger’, een stuk land van het Vrouwenklooster van Oostbroek. De naam slaat op de oude heerweg tussen Utrecht en Rhenen richting Keulen, tegenwoordig de Driebergseweg en de Arnhemse Bovenweg.

Het nu verdwenen huis werd in 1847 gebouwd voor Johannes Anthonie van de Mersch. In 1883 laat hij links van het huis Klein-Heerewegen (nr.9) bouwen en in 1896 aan de rechter oprijlaan het zogenaamde Zwitserse huisje. Beide bestaan gelukkig nog. In 1948 komt er een opleidingsinstituut in. In 1962 koopt de gemeente Zeist Heerewegen om te voorkomen dat de buitenplaats wordt afgebroken. Tien jaar later breekt er brand uit. Restauratiekosten worden te hoog geacht en in 1973 besluit de gemeente tot sloop. Direct daarna start de bouw van het verzorgingstehuis op het achterterrein.


Youtube

Facebook

Twitter