Heidestein

Heidestein 1 en 5-5a, Driebergen-Rijsenburg

Heidestein ligt aan de noordkant van de Arnhemse Bovenweg en bestaat grotendeels uit dichte bossen. Het landgoed is, afgezien van de bebouwing, eigendom van Het Utrechts Landschap.

De bebouwing, die vanaf begin 20ste eeuw werd gerealiseerd, bestaat nu uit

Klein Heidestein (1921) een gedeeltelijk in hout opgetrokken landhuis (Heidestein 7), een voormalige koetshuis met stal en woning (nr. 1), een poortgebouw met woningen (nr. 5-5a), schaapskooien en schuren. Meest bijzonder is het theehuis in chaletsstijl, staand op een onderbouw met ijskelder en waterreservoir. Klein Heidestein staat op een duidelijke verhoging, de voorgevel is gericht naar de weg.

Vanaf 1894 kocht baron Taets van Amerongen van Woudenberg grote stukken heide die eerder bij Bornia behoorden. In 1903 liet hij daarop een grote villa bouwen. De volgende eigenaar, F.J.H. De Wetstein Pfister breidde het landgoed verder uit, voornamelijk voor bosaanleg. Hij liet de villa vergroten met een toren en installeerde twee Amerikaanse windmolens voor de water- en energievoorziening. Ook legde hij vijvers en heuvels aan, een watertunnel en een badinrichting.

In 1926 werd het landgoed gesplitst in Groot Heidestein, met de villa, en Klein Heidestein, een in 1921 gebouwd buitenhuis. In 1927 werd de villa gedeeltelijk afgebroken, het overblijvende deel werd verbouwd in de trant van een Engels landhuis met uitkijktoren. In 1939 brandde het pand af. Klein Heidestein brandde eveneens af, in 1946, in het jaar daarop werd het pand hersteld.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter