Heimerstein

Cuneraweg 12, Rhenen

Heimerstein ligt onderaan de oostflank van de Grebbeberg, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het huidige zorgcentrum is gebouwd in 1946.

Van het eerdere landgoed, inclusief het park, is vrijwel niets bewaard gebleven. Wel is een ijskelder aanwezig uit 1909 of 1910. De kelder bevindt zich op een perceel langs de Cuneraweg aan de overzijde van Heimerstein, tegen de Grebbeberg aan.

Heimerstein gaat terug op een middeleeuws kasteel, naderhand verbouwd tot aanzienlijk woonhuis. In 1840 was het huis met 182 ha land in bezit van A.F.G.G.C. baron von Knobelsdorff, die er ook woonde. Via vererving kwam Heimerstein in bezit van de familie Schimmelpenninck tot Nijenhuis. Deze familie heeft Heimerstein in de jaren ‘20 van de 20ste eeuw verkocht, waarna het landhuis werd ingericht als tehuis voor verstandelijk gehandicapten.

Het landhuis is bij de Slag om de Grebbeberg in 1940 volledig verwoest. In 1946 werd op de plaats van het verwoeste landhuis het tegenwoordige hoofdgebouw neergezet. In het park verrezen vervolgens meer instellingsgebouwen.


Youtube

Facebook

Twitter