Straatweg 17-19, Maarssen

Herteveld met zijn grote vensters en witbepleisterde muren ligt op de westelijke oever van de Vecht, net buiten de bebouwde kom van Maarssen. Om het huis ligt een park met een gazon, waarlangs een ovale oprijlaan loopt.

Herteveld of Hartevelt is tussen 1630 en 1650 gebouwd in opdracht van Dirck van Sinnick. In 1804 werd het huis in opdracht van Gerard van der Zoo gepleisterd en van langwerpige vensters voorzien. In 1870 volgde ingrijpende verbouwing en in 1979-1980 werd Herteveld gerestaureerd. Het hekwerk met stenen pilaren dateert uit 1790; de siervazen op de pijlers zijn later toegevoegd (19de eeuw).

Aan de Straatweg staan het voormalig koetshuis, de oranjerie en de voormalige tuinmanswoning uit de 17de eeuw. Het koetshuis dateert waarschijnlijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw en is in de loop van de tijd meermalen gewijzigd. Erachter staat een 'lattentent', een houten prieel uit de 19de eeuw.

De oranjerie uit de eerste helft van de 18de eeuw is verbouwd in de 19de eeuw. Opvallend is de plaatsing van een theekoepel (Chinese tent genaamd) tegen de hoek van de oranjerie, die enigszins verscholen ligt linksachter het huis, aan de rand van het park.

 


Youtube

Facebook

Twitter