Het Berghuisje

De Laagt 8, Maarn

Tegen de oosthelling van de Heuvelrug bevindt zich in een prachtig parklandschap de kleinschalige buitenplaats Het Berghuisje. Het park vanaf 1831 aangelegd naar mogelijk een ontwerp van J.D. Zocher jr. Hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor het neogotische jachthuisje uit 1837-1840, dat nog steeds uitkijkt over een als alpenwei vormgegeven open ruimte met een destijds wijds vergezicht over de Gelderse Vallei. Opdrachtgever was de Amsterdamse bankier Johannes Bernardus Stoop die hier aanvankelijk zijn buitenplaats wilde stichten. Wegens gebrek aan gemakkelijk bereikbaar water week hij uit naar Zeist, waar hij de buitenplaats Molenbosch liet aanleggen.

In opdracht van Stoops kleinzoon J.B. de Beaufort werd in 1914 Het Berghuisje met een verdieping verhoogd door architect J.W. Hanrath. De drie karakteristieke spitsboogvensters van het éénlaags hoge huisje werden hergebruikt en verhuisden toen naar de verdieping Het pannendak veranderde in een rieten kap. In 1924 kreeg Het Berghuisje een naastgelegen garage in de vorm van een schaapskooi.


Youtube

Facebook

Twitter