Hindersteyn

Langbroekerdijk A 121, Langbroek

Ondanks het neogotische huis, domineert bij buitenplaats Hindersteyn een middeleeuwse uitstraling.  De oorzaak hiervan is de grote middeleeuwse toren, waar het woonhuis omheen is gebouwd. De dikke muren en de hoekigheid van het gebouw geven het een robuust uiterlijk. Mede door de omringende gracht moet Hindersteyn een veilig heenkomen geweest zijn.

Zoals gezegd heeft Hindersteyn, gelegen aan de zuidkant van de Langbroekerdijk, nu een neogotische stijl. De sierlijke puntige ramen zijn aan alle zijden van het gebouw te zien. Aan de oost- en zuidkant van Hindersteyn ligt een parkbos, waarin zowel de landschappelijke- als formele stijl zijn terug te vinden. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een landschappelijk aangelegde tuin met zichtlijn tussen het huis en de weg. Aan de achterkant ligt een gazon met een nieuw aangelegde broderie. Een deel van de gracht tussen de tuin en het bos is verbreed tot vijver. Rondom de gracht staan bomenrijen.

Naast de in de 19e eeuw aangebouwde neogotische vleugels, heeft de middeleeuwse woontoren ook een neogotisch poortgebouw. Bij dit gebouwtje staan een tuinmanswoning uit 1851 en daarnaast een fruitschuur.  

Hindersteyn heeft vanaf de middeleeuwen veel eigenaren gehad. In 1647 vond de eerste grote verbouwing plaats in opdracht van Bitter van der Marsche. In 1841 liet Philip Julius graaf van Zuylen van Nijevelt, met uitzondering van de toren, het huis vervangen door nieuwbouw in neogotische stijl. Wel werd de toren hierbij in dezelfde stijl aangepast. Op de plaats van de voorburcht kwam een in landschappelijke stijl aangelegde tuin. De gracht om het huis werd gedempt.

Hindersteyn is eind 20ste eeuw gerestaureerd.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter