Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211, Loenersloot

Het omgrachte Loenersloot is als enige kasteel overbleven van de acht kastelen die de omgeving van Loenen rijk was. Het enigszins mysterieuze, door klimop overgroeide Slot Loenersloot ligt ten westen van de Vecht, tegenover het gelijknamige dorpje. Het kasteeleiland wordt gedeeltelijk omgeven door de middeleeuwse voorburcht, waarop een aantal bijgebouwen staat. Dit zijn onder andere een boerderij (Rijksstraatweg 207), een koetshuis (Rijksstraatweg 209) en een tolhuis (Rijksstraatweg 203) in een landschappelijk aangelegde parktuin. Een opvallend onderdeel van het kasteel is de 13de eeuwse ronde toren.

Het tolhuis, of de brugwachterwoning, bevindt zich aan het begin van de oprijlaan naar het kasteel en dateert uit de 17de eeuw. De krukhuisboerderij waarvan het oudste deel, het voorhuis, uit de 16de eeuw stamt, staat aan de zuidzijde. Het koetshuis met luidklok, mogelijk van middeleeuwse oorsprong, sluit het voorplein aan de westzijde af. 

Slot Loenersloot dateert uit de 13de eeuw. Pas in de 16de eeuw werd het kasteel verbouwd om te voldoen aan de eisen die er gesteld werden aan een ridderhofstad. Tot diep in de 18de eeuw bleef het kasteel een ouderwetse versterking, tot het na het jaar 1772 in opdracht van A.J. Strick van Linschoten tot een gerieflijke buitenplaats werd verbouwd. Ten noorden van het kasteel werd een landschapspark aangelegd. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Paulus Martini Buys het kasteel weer een meer 'middeleeuws' uiterlijk gegeven. De ronde toren werd hiervoor van kantelen voorzien. Opvallend in het interieur zijn de drie zalen in de oostvleugel op de bel-etage met 18de-eeuwse behangsels met arcadische landschappen.


Youtube

Facebook

Twitter