Leeuwenburg

Zandpad 24, Maarssen

Leeuwenburg ligt ten noorden van Maarsen langs de rechteroever van de Vecht. De buitenplaats wordt aan de oostkant begrensd door de Machinekade en het kanaal erlangs. De toegang tot Leeuwenburgh wordt gevormd door een hekwerk aan de weg. Van daar af voert een gebogen oprijlaan met haag naar het brede witgepleisterde landhuis. De omringende aanleg is in landschappelijke stijl vormgegeven. De rechthoekige tuin aan de noordkant, met hagen, schuttingen, bloemperken en twee kleine vijvers, werd aangelegd in de jaren ‘70 van de 20ste eeuw.

Verder staan op het terrein: een tuinkoepel, enkele tuinvazen en stenen leeuwen. De direct aan de weg liggende tuinkoepel dateert mogelijk uit het tweede kwart van de 18de eeuw, maar is waarschijnlijk gewijzigd in het eerste kwart van de 19de eeuw. De achtzijdige tuitkoepel, die oorspronkelijk bij de buitenplaats Neerbeek hoorde, is rond 2004 gerestaureerd.

Leeuwenburg dateert uit het derde kwart van de 17de eeuw. Eind 18de eeuw kreeg het huis, toen bekend als Spruytenburg, het huidige aanzien. Vanaf 1859 kreeg het buiten de naam Leeuwenburg. François Cornelis Donker Curtius heeft een groot stempel gedrukt op de buitenplaats: hij voegde terreinen toe, liet de oude theekoepel afbreken en bouwde een nieuw koetshuis. De huidige landschappelijek aanleg is door hem in de eerste helft van de 19de eeuw aangelegd. Na Donker Curtius wisselde de buitenplaats vaak van eigenaar.

Restauratie vond plaats in 2005 - 2007.


Youtube

Facebook

Twitter