Niënhof

Grotelaan 12-16, Bunnik

Landgoed Niënhof grenst aan de Kromme Rijn en is omsloten door bos en weilanden.

In de Middeleeuwen bezat het nabijgelegen klooster Oostbroek hier een 'uithof'; een boerderij. Daarnaast bouwden de kloosterlingen een nieuwe boerderij: een 'nien hof', in het Utrechtse dialect van die dagen. Al ging het klooster ten onder door de Hervorming en al wisselde de boerderij door overerving en verkoop vele malen van eigenaar, zijn naam heeft het gebied altijd behouden.

Bij De Niënhof horen drie boerderijen. Het parkbos ligt langs de Grotelaan, waaraan ook het hoofdgebouw en boerderij De Niënhof (nr. 14) staan. Eind 19de eeuw werd het 18de-eeuwse landhuis op de Niënhof vervangen door nieuwbouw, op de topkaart van 1906 de Nieuwenhof genaamd. Het oude landhuis werd echter niet helemaal gesloopt, een deel werd verbouwd tot koetsierswoning. In 1929 werd het nieuwe huis, dat niet erg geschikt voor bewoning bleek, weer gesloopt. Tegen het eind van de 20ste eeuw werd de koetsierswoning -het restant van het oude landhuis- gerestaureerd en uitgebreid. Dit pand is nu het hoofdgebouw.

Op de Niënhof bevindt zich "informatiecentrum De Kromme Rijn". Het informatiecentrum wordt gebruikt voor de ontvangst van groepen die meedoen aan excursies met de Pont van Het landschap. 


Youtube

Facebook

Twitter