Nimmerdor

Arnhemseweg 213, Amersfoort

Buitenplaats Nimmerdor ligt aan de zuidkant van de bebouwde kom van Leusden. Het buiten maakt deel uit van de reeks buitenplaatsen langs de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug en grenst aan Den Treek, Heiligenberg en Lockhorst. Het terrein heeft een omvang van circa 68 ha., waarvan 40 ha. productiebos; de rest is tuin en park. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met slingerpaden, bospercelen en een slingervijver. Het landhuis, gebouwd in 1974, is gesitueerd in de as van een grote open weide die door bosranden wordt omzoomd. Het huis kijkt uit over de weide, waarin een duiventil staat, naar de Arnhemseweg.

Aan het begin van de oprijlaan staat een dienstwoning met ernaast een koetshuis in neogotische stijl. In het wegdek voor het koetshuis ligt een weegbrug van rond 1900. Op het terrein bevinden zich verder een oranjerie en de in eclectische stijl gebouwde villa Waterdal (Arnhemseweg 213 IV).

Nimmerdor dateert in oorsprong uit de 17de eeuw. Begin 19de eeuw werd de eerder aangelegde geometrische tuin getransformeerd in de Engelse landschapsstijl, waarbij enkele oudere formele elementen in het nieuwe ontwerp werden opgenomen. Waarschijnlijk zijn in de tweede helft van de 19de eeuw het landhuis, de oranjerie en en de duiventil verbouwd in eclectische stijl. Ook werd nieuw gebouwd: de villa, het koetshuis en de dienstwoning. Het hoofdgebouw is in 1953 afgebroken. In 1974 werd een nieuw landhuis op dezelfde plek gebouwd. Door de aanleg van de A28 is het zuidelijk deel van het landgoed doorsneden.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter