Nuova

Utrechtseweg 46, Zeist

De buitenplaats Nuova ligt aan de zuidkant van de Utrechtseweg, omgeven door de bebouwing van Zeist-West. Het in eclectische stijl gebouwde landhuis staat iets verhoogd op enige afstand van de weg in een landschappelijk aangelegd park. Voor het huis ligt een gazon omzoomd door bomen. In de gazons aan de overzijde van de Utrechtseweg is de vroegere overplaats herkenbaar.

Aan de westzijde naast de oprit aan de Utrechtseweg bevindt zich een toegang tot het openbare gedeelte van het park. Dit bestaat uit twee onderdelen: een gazon omzoomd door bomen en heesters en een parkbos een stukje achter het voormalige koetshuis. In het parkbos bevindt zich een vijver met in- en uitzwenkende oevers. Eromheen loopt een stelsel van slingerpaden. Op het terrein is ook een ijskelder aanwezig.

Ondanks de verbreking van de visuele relatie tussen huis en park door een aarden wal heeft het park de belangrijkste kenmerken behouden. Rechts van het huis bevindt zich het koetshuis, uit 1910, dat invloeden laat zien van de chaletstijl.

Jonkheer E. de Pesters stichtte Nuova in 1841 en liet het huidige landhuis bouwen. Enkele jaren later bouwde hij een tweede villa ernaast, het huis Oirschot. De landschappelijke aanleg, oorspronkelijk uit omstreeks 1840, werd gereorganiseerd rond 1880 naar ontwerp van tuinarchitect H. Copijn. Nuova werd in 1912 verbouwd door architect J.J. van Nieukerken, o.a. werd aan beide zijden een aanbouw toegevoegd. In de jaren 1990 werd het pand grondig gerestaureerd. Oirschot was inmiddels eind jaren 1950 afgebroken.


Youtube

Facebook

Twitter