Peking

Javalaan 3, Baarn

De buitenplaats Peking ligt aan de Javalaan, ten westen van de buitenplaats Canton. Peking vormt de beëindiging van de Torenlaan, van oorsprong een zichtas van het buiten De Eult (Baarnse Bos) op de toren van de Baarnse Pauluskerk ten noorden van het huidige Peking. De laan werd in de eerste helft van de 18de eeuw aangelegd.

Het grote, langgerekte landhuis in neorenaissancestijl is ontworpen door gemeentearchitect J.D.F. van der Veen. De rechterkant van de voorgevel is rijker vormgegeven dan de linkerkant, waarschijnlijk vanwege de situering: het huis moest een waardige afsluiting vormen van de Torenlaan. Voor het huis ligt een gebogen oprijlaan die een gazon omsluit; achter en naast het huis ligt een deel van het vroegere park (Pekingtuin) met gazons en boomgroepen en een koetshuis annex woning van rond 1880 (aan de Stationsweg).In het park staat ook een muziektent uit 1948.

De geschiedenis van Peking is nauw verbonden met die van Canton. Eind 19de eeuw waren beide buitenplaatsen in bezit van de latere koning Willem II. Peking is in opdracht van Jhr. Mr. B. Ph. De Beaufort gebouwd op de plek van het oude exotische Peking, dat uit 1791 stamde en een uiting was van de chinoiserie-rage van die tijd.


Youtube

Facebook

Twitter