Remmerstein

Oude Veensegrindweg 15, Rhenen

Remmerstein ligt in het Remmersteinsche Bosch tegen de helling van de Paasheuvel, die deel uitmaakt van de oostflank van de Utrechtse Heuvelrug. De tuinaanleg uit 1912, in nieuw architectonische stijl ontworpen door tuinarchitect D.F. Tersteeg, voegt zich in de 18de-eeuwse lanenstelsels van de eerder aanwezige buitenplaats. Zo staat het landhuis van architect De Clerq overhoeks in de as van een lange rechte oprijlaan die oorspronkelijk 18de-eeuws is. De oprijlaan begint aan de Grintweg die de overgang Heuvelrug - Gelderse Vallei markeert.

De tuin bestaat uit verschillende delen, waarbij Tersteeg gebruik gemaakt heeft van aanwezige hoogteverschillen. Er zijn o.a. een achterhof, een bloementuin, een grasparterre en het 'draaiplein'. De pauwentuin, die in het bos opzij van het draaiplein ligt, heeft een bassin in het midden van de tuin. Rondom zijn zeshoekige bakstenen pilaren geplaatst, waartussen muurtjes zijn gemetseld.

Op het terrein zijn ook aanwezig een koetshuis, een schuur en een garage, beiden uit 1912, de watertoren rechts van de oprijlaan en een duiventoren, gebouwd omstreeks 1725 na afbraak van het oude huis op die plek. Vooraan de oprijlaan staat een boswachters-/portierswoning.

Het landhuis is gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect S. de Clerq, in een stijl die de invloed verraadt van de Engelse landhuisbouw. Het huis is rond 1926 aan de zuidwestzijde uitgebreid. In 1986 is het pand gesplitst in drie appartementen.


Youtube

Facebook

Twitter