Rijnhuizen

Edisonbaan 14, Jutphaas

De buitenplaats Rijnhuizen ligt aan de oostkant van de Vaartse Rijn, tegenover de historische kadebebouwing aan de Herenstraat in het dorp Jutphaas. Het huis in Hollands-classicistische stijl staat met de achterkant naar de Vaartse Rijn en het dorp. De voorgevel is naar het oosten gekeerd en kijkt uit op een voorplein dat door twee bouwhuizen wordt afgesloten.

Vanaf de Herenstraat is het fraaie landschapspark met oude bomen en een tuinkoepel te zien, het huis zelf ligt verscholen in het park.

Rijnhuizen huisvest de Stichting Fundamenteel Onderzoek van de Materie (FOM).

Vermoedelijk bestond Rijnhuizen al in de 14de eeuw als omgracht, versterkt huis. In de jaren '30 van de 17de eeuw werd dit huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Daarmee ontstond het huidige huis in Hollands-classicistische stijl.

De formele parkaanleg werd in de loop van de 19de eeuw verlandschappelijkt. Ondanks de bouw van laboratoria op het terrein is de parkaanleg, met gazons, solitairbomen en boomgroepen, redelijk in stand gebleven.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter