Roosendaal

Vechtdijk 150, Utrecht

Alleen de theekoepel en het monumentale inrijhek herinneren nog aan de grote buitenplaats Roosendaal die hier aan de Vecht heeft gestaan. In 1960 werd het restant van het huis door de gemeente onteigend en in de jaren 70 afgebroken voor de aanleg van het Vechtzoompark. Op het inrijhek staat 'anno 1705' en 'Rosendaal'. Erachter is een geometrisch parkje aangelegd met de hoge flats van Overvecht op de achtergrond.

De oudste vermelding van het huis dateert uit 1680, als het huis door Pieter Alderwerelt wordt gekocht. Het grote classicistische huis is dan pas enkele jaren oud. Het huis werd door het nog bestaande inrijhek uit 1705 met aan beide zijden een balustrade afgescheiden van de langs de Vecht lopende weg. Tegenover de ingang beschikte het huis over een soort aanlegsteiger in de Vecht, waar men ook kon zitten genieten van het uitzicht. Op een prent van Stoopendaal uit 1719 is ook de bestaande theekoepel, die de hoek van het terrein markeerde, te zien.

Uit de 18de eeuw zijn ons enkele bewoners bekend, zoals Ernst Novisadi, muntmeester van de Provincie Utrecht en Johannes Willem Swellengrebel, kanunnik van het kapittel van St. Jan. Vanaf 1798 is het huis in bezit geweest van de familie Doorman. Tussen 1823 en 1846 wordt het huis afgebroken op de noordelijk gevel na.


Youtube

Facebook

Twitter