Rovérestein

Maartensdijkseweg 5, Maartensdijk

Rovérestein ligt aan de noordkant van de Maartensdijkseweg. Vanwege de situering op enige afstand van de weg en als gevolg van afschermende beplanting ligt het huis nogal verscholen.

Vanuit de erker, die tegen de linkerzijgevel van het huis is gebouwd, is er zicht op een langgerekt, rechthoekig tuingedeelte, waarvan de geometrische opzet nog herkenbaar is. Deze opzet is kenmerkend voor de ontwerpen in gemengde stijl die tuinarchitect Leonard Springer rond 1885 maakte. Daarin combineerde hij elementen van de oudere landschapsstijl met nieuwe stijlelementen, zoals de geometrisch aangelegde bloementuin bij Rovérestein. Ook de aanleg van de paden kenmerkt deze stijl: in cirkel-, ellips- of ovale vormen. Het gebogen tracé van de oprijlaan van het koetshuis naar het landhuis en de vorm van het gazon vòòr het huis met enkele boomgroepen laten eveneens deze vormen zien.

Het landhuis is in neoclassicistische stijl opgetrokken. De hoofdgevel aan de zuidzijde heeft een weids uitzicht over het gazon. Aan de oprijlaan staat, midden in het park, het voormalige koetshuis.

De heer N.L.B. van Eyck tot Zuylichem gaf eind 19de eeuw opdracht Rovérestein te bouwen. In 1890 was het huis voltooid.


Youtube

Facebook

Twitter