Rustenhoven

Dorpsweg 187, Maartensdijk

Rustenhoven ligt aan de Dorpsweg in Maartensdijk aan de rand van de bebouwde kom op de grens van bos- en weidegebied. De buitenplaats ligt in een rijtje van landhuizen, waaronder de naaste 'buurman' Eyckenstein en wat verder naar het oosten Rovérestein. Het parkbos achter het huis is aan het begin van de 19de eeuw naar ontwerp van de firma Copijn aangelegd. Het bos fungeert als coulisse, als achtergrond, voor het huis.Voor het huis ligt een (heraangelegd) gazon, omzoomd door bomen en struiken, met in het midden een bloemperk.

Het zogeheten verdubbelde huis is vanaf de weg goed te zien. Het bestaat uit twee achter elkaar gelegen volumes, elk onder een afzonderlijke kap.

De voorgevel is symmetrisch opgebouwd in Lodewijk XIV-stijl: sober en recht en het accent valt vooral op de middenpartij door de versiering met beeldhouwwerk en ornamenten rond de deur.Het koetshuis is geheel verbouwd tot woonruimte en door een wal met beplanting aan het oog onttrokken. De authentieke kas uit 1923 is geheel gerestaureerd.

Rustenhoven is door Johan Swaving, schout van zowel Oostveen als de Vuursche, in 1758 gebouwd. In 1925 heeft architect D.F. Slothouwer het 18de-eeuwse huis in oud-Hollandse stijl naar achteren uitgebouwd. Er werd toen ook naast het huis een chauffeurswoning gebouwd.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter