Sandwijck

Utrechtseweg 301-305, De Bilt

De buitenplaats Sandwijck ligt aan de zuidkant van de Utrechtseweg, de historische verbindingsweg van Utrecht richting De Bilt. Een korte oprijlaan leidt vanaf de weg naar het hoofdhuis. Direct achter het huis ligt het landschapspark, gedomineerd door een groot gazon met aan de randen bospartijen. Het park gaat over in weidegebied. Op Sandwijck staan onder meer een schijnkapelletje (folly) en een unieke pergola.

Aan de noordkant van de weg ligt het in Engelse landschapsstijl uitgevoerde Dr. Carel van Boetzelaerpark, met slingerende paden, gazons, boom- en heestergroepen en doorzichten. Sandwijck is met een korte voorgevel gericht op de weg en de daarlangs lopende Biltse Grift. De hoofdingang bevindt zich in de linkerzijgevel en heeft een mooi gedetailleerd houten rondboogportiek. Opvallend zijn ook de gietijzeren draagconstructies van de balkons.

Het huis met park is in opdracht van de familie Voet van Winssen rond 1770 gebouwd. In 1875 vond een grote verbouwing plaats waarbij de gevel aan de Biltse Grift rijker werd vormgegeven. In 1990 werd het huis gerestaureerd. Al begin 1800 had Sandwijck een landschappelijke parkaanleg, die rond 1833 waarschijnlijk gewijzigd is door tuinarchitect Hendrik van Lunteren naar de huidige vorm.

Om het uitzicht vanuit het huis aantrekkelijker te maken plantte de familie Van Boetzelaer, vanaf 1854 eigenaar van Sandwijck, verschillende boomgroepen aan de andere kant van de Utrechtseweg aan. In 1930 besloot dr. C. W. T. baron van Boetzelaer van Dubbeldam hier, naar ontwerp van de firma H. Copijn en Zn., voor de Biltse bevolking een wandelpark aan te leggen en dat aan de gemeente te schenken.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter