Schaerweijde

Utrechtseweg 75, Zeist

Het hoofdhuis van Schaerweijde oogt als een moderne flat in een ouderwets jasje. De hoogte en het aantal verdiepingen zijn dan ook de eerste dingen die te toeschouwer opvallen. Niet geheel onverwacht is de bovenkant van het gebouw dan ook niet origineel, maar te wijten aan een verbouwing in de jaren '50-'51. Deze werd uitgevoerd door architect H.J. Klijnstra uit Amersfoort. Aan de verbouwing uit de jaren vijftig is slecht de derde verdieping voortgekomen, de vierde verdieping is afkomstig uit het begin van de jaren '90.

De oorspronkelijke buitenplaats, die recht uitkijkt op de andere buitenplaats De Brink, is afkomstig uit het jaar 1797. Indit jaar werd de buitenplaats Brinkbergen van naam veranderd, namelijk naar Schaerweijde. Rond 1807 werd op het landgoed een nieuw landhuis gebouwd. Deze werd echter al in 1862 weer afgebroken om plaats te maken voor het huidige huis. Eromheen werd een park aangelegd, ontworpen door Jan David Zocher junior. Het park was in de landschapsstijl en bevatte ondermeer een slingervijver en een achtkantige theekoepel. Het terrein was8 hectare groot. In 1900 kreeg tuinarchitect Hendrik Copijn de opdracht het park opnieuw aan te leggen. Vlak hierna, in 1908 voltooid, kwam er een mooi stalgebouwencomplex op het landgoed te staan. Deze was naar ontwerp van J.G. Wentink.

Vanaf 1927 wordt het terrein verkaveld en blijft er slechts een stuk van het gazon over. Na de Tweede Wereldoorlog werd het huis niet langer particulier bewoond. Er vond een verbouwing plaats tot rusthuis van de Doopsgezinde Gemeente Utrecht. Sinds de jaren '90 is het landhuis in gebruik als kantoor. 

 


Youtube

Facebook

Twitter