Slangevecht

Straatweg 40, Breukelen

Op een unieke locatie aan de Vecht vindt u Buitenplaats Slangevecht (of Slangevegt). Het rijksmonument uit 1700 dankt zijn naam aan de bochtige rivier de Vecht, die als een slang door het landschap kronkelt.

Rond het midden van de 19e eeuw werd Leonard Corneille Dudok de Wit eigenaar van de buitenplaats. Dudok de Wit was een welgesteld, maar vooral avontuurlijk man. Hij maakte vele lange wandeltochten over de hele wereld. Vandaar ook zijn bijnaam Kees de Tippelaar.
Na een tentoonstelling van zijn uit het buitenland meegebrachte souvenirs en voorwerpen van volkenkundige aard in Vegt en Hoff, besluit Kees Dudok de Wit in 1889/90 een eigen museum voor Land- en Volkenkunde te laten bouwen in het park van Slangevegt. Dit museum trok jaarlijks enkele duizenden bezoekers en de opbrengst van de toegangskaartjes komt ten goede aan de minstbedeelden van Breukelen. Bij zijn overlijden in 1913 liet hij de gemeente Breukelen een legaat na, waarvan de schoolgaande jeugd uit de omgeving nog steeds ieder jaar op 3 oktober gratis poffertjes mag eten.

Eind 20ste eeuw werd Slangevegt ingrijpend verbouwd om dienst te kunnen doen als restaurant.

 

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter