Sonnehaert

Woudenbergseweg 21, Zeist

De grote witgepleisterde villa Sonnehaert met achtergelegen koetshuis heette oorspronkelijk Riendelwoud en werd in 1909 gebouwd door de Zeister bouwkundige J.M. Paap. De eerste steen werd gelegd door Bertha Peetersen, oud 3 jaar. Het pand heeft een dubbele oprijlaan die een, ooit fraaie parkachtige tuin omsluit.

In 1929 gaat Jenny van Marwijk Kooy (1874-1952), die tot 1909 opgroeide in haar ouderlijk huis Ma Retraite aan de Utrechtseweg te Zeist, op Riendelwoud wonen. Dat jaar laat zij het huis aanzienlijk vergroten met een rechter travee, voorzien van een tweede topgevelpartij. Hierdoor krijgt het huis een symmetrisch aanzien. De vergroting was bedoeld voor een tehuis voor weeskinderen dat de ongetrouwde Jenny ging runnen. Mogelijk is toen de naam veranderd in Sonnehaert, een typerende naam voor een ideële instelling.

Het instellingskarakter werd in 1948 gecontinueerd als herstellingsoord voor vrouwen van de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB). Twintig vrouwen, moeders van katholieke arbeidersgezinnen, namen voor een verblijf van enkele weken hun intrek in het huis. In 1995 ging de instelling op in Altrecht en kwam Sonneheart leeg te staan. In 2001 doopten krakers het vervallen pand om in Villa Vruchtbar. In 2010 is het ingrijpend verbouwd als kantoor voor de nabij gelegen KNVB.


Youtube

Facebook

Twitter