Sterkenburg

Langbroekerdijk 10, Driebergen-Rijsenburg

Het kenmerk wat Sterkenburg domineert is de gigantische middeleeuwse toren die er aan vast zit. Deze ronde toren, bekroond door kantelen, steekt boven de bomen uit en is vanuit de verre omgeving zichtbaar. Gelegen aan de Langbroekerwetering, maakt Sterkenburg deel uit van een serie kastelen en buitenplaatsen die aan deze wetering liggen. Het landgoed is ongeveer 250 hectaregroot en bestaat uit bos en agrarisch gebied met diverse boerderijen. Het omgrachte kasteel ligt aan de zuidkant van de wetering midden in een parkbos. Hier liggen ook de oranjerie, die tot woonhuis is omgebouwd, en de voormalige tuinmanswoning. Door het parkbos loopt een zichtlijn vanaf het kasteel richting de Kromme Rijn.

Kasteel Sterkenburg bestaat uit een woonhuis uit 1848 geflankeerd door een ronde 13de-eeuwse toren en een toren uit 1867. Tot het complex behoren ook een bakstenen duiventoren uit 1862, een ommuurde moestuin, een berceau en een neogotisch bruggetje. In het park is de landschappelijke aanleg herkenbaar aan de slingervijver en boomgroepen in het deel achter de oranjerie. Aan de noord- en westzijde van het kasteel ligt een boomgaard. De moestuin wordt gebruikt door de bewoners van de oranjerie. Hiernaast staat een berceau van beukenhagen.

Het kasteel gaat terug op een middeleeuwse versterkte woontoren, die in de 18de eeuw gedeeltelijk werd afgebroken. In het eerste kwart van de 19de eeuw werd de formele tuin deels verlandschappelijkt, waarschijnlijk naar ontwerp van Hendrik van Lunteren. Halverwege de 19de eeuw werd het kasteel gesloopt, met uitzondering van de 13de-eeuwse toren. Vervolgens werd er op de fundamenten een nieuw huis gebouwd. In 1867 verrees achter het woongebouw een vierkante toren. De tuin werd tussen 1890 en 1910 op enkele punten nog gewijzigd. Sloten werden gedempt en de bouwhuizen aan het voorplein gesloopt.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter