Stoutenburg II

Stoutenburgerlaan 1 en 4, Stoutenburg

Ten oosten van Amersfoort en iets boven Leusden is het landelijk gelegen Stoutenburg te vinden. Deze 19de eeuwse buitenplaats ligt aan de rechte en met laanbomen beplante Stoutenburgerlaan. Twee gekromde oprijlanen voeren de bezoeker naar de entree van het landhuis. Links naast het huis ligt het voormalige koetshuis, dat nu is ingericht als informatiecentrum voor de Gelderse Vallei.

Stoutenburg was oorspronkelijk een 13de-eeuwse versterkte woontoren. Deze toren werd in de 16de eeuw gesloopt. In de 17de eeuw liet de familie Van Beye op de plaats van het oude kasteel een nieuw landhuis bouwen. In 1833 werd Stoutenburg eigendom van de familie Luden. Johannes Luden liet tussen 1862 en 1864, naar ontwerp van architect H.J. van den Brink op de plaats van de voorburcht een geheel nieuw huis in neorenaissancestijl bouwen, met paleisachtige allure. Ook liet hij de omgeving opnieuw inrichten in Engelse landschapsstijl. Een stukje ten noordoosten van het huidige Stoutenburg herinnert een vijver aan de oostkant van de Stoutenburgerlaan aan deze tijd.

In 1888 liet Maria Suzanna Luden het huis weer afbreken en aan de andere kant van de Barneveldse Beek het huidige landhuis bouwen. In de periode daarna raakte het landgoed versnipperd. Op het oorspronkelijke kasteelterrein werd een moderne villa gebouwd. Het eind-19de-eeuwse huis kreeg in de 20ste eeuw een extra verdieping. Door de verlegging van de Stoutenburgerlaan over het kasteelterrein in 1956 is de oorspronkelijke situatie alsmede de 19e-eeuwse aanleg daar, vrijwel tenietgedaan.


Youtube

Facebook

Twitter