't Stort

Amersfoortseweg 7-9, Maarn

Pal naast de spoorlijn Utrecht-Arnhem werd in 1903 in opdracht van Daniel David Stuten, directeur van de Ontvang- en Betaalkas te Amsterdam, de buitenplaats 't Stort aangelegd. De naam verwijst naar de grote hoeveelheden zand die hier waren gestort tijdens de aanleg van de spoorlijn in 1845. Het in schilderachtige chaletstijl opgetrokken huis staat op een kunstmatige verhoging. Rond het huis ligt een 12 ha groot park in late landschapsstijl, met onder meer een serpentinevijver, rotstuin met een waterval en een trappartij. Langs de oprijlaan vanaf de Amersfoortseweg staat een koetshuis. Ten noorden van het huis vinden we een hondenkennel en resten van een grote kippenren, die van het terrein werd afgescheiden door hekpijlers met daartussen ijzeren hekwerken.

Stuten gaf in 1909 opdracht aan architect B.C.Hamer voor 'het vergrooten van zijn villa'. Met de bouw van het vlakbij gelegen station Maarn in 1910 werd de buitenplaats goed bereikbaar en dus veel meer waard. Voor 58.000 gulden verkocht hij 't Stort in 1916 aan de heer S.P. van Eeghen, die de buitenplaats verwierf voor zijn dochter en schoonzoon W.H. de Beaufort en hun vijf kinderen. In hetzelfde jaar liet Van Eeghen het hoofdhuis door D. Appels aan de achterkant verder uitbreiden. Verdere uitbreidingen volgden in 1925 en in 1937 aan de achterzijde van het huis. In 1978 werd nog het koetshuis uitgebreid en onlangs verhoogd voor de huidige kantoorfunctie.


Youtube

Facebook

Twitter