Ter Wege

Amersfoortseweg 17-17a, Populierenlaan 7, Bosch en Duin

Huis ter Wege ligt aan de noordkant van de Amersfoortseweg. Deze grotendeels kaarsrechte weg werd in 1652 aangelegd, als ‘snelle’ verbinding tussen Amersfoort en De Bilt/Utrecht. De grond aan weerszijden van de weg werd in rechthoekige vakken uitgegeven om buitenplaatsen op te ontwikkelen.

Het voorname Ter Wege staat op een lichte verhoging. De voorgevel van het huis kijkt uit over een gazon dat door bomen wordt omzoomd. Het terrein is verder natuurlijk ogend ingericht met boomgroepen en solitairbomen.

Het landhuis is gebouwd in 1905 in de trant van het Hollands classicisme, naar ontwerp van J.W. Hanrath in opdracht van mr. U.H. van Notten. Opvallend is de symmetrische voorgevel met zuilenwaranda en frontonbekroning. Ook het koetshuis op nr. 17a is van de hand van Hanrath. In 1912 werden beide panden door dezelfde architect nog vergroot, in opdracht van jhr. G.W.J. Hooft. Ten noorden van het landhuis staat aan Populierenlaan 17 de oorspronkelijke tuinmanswoning.

De tuinaanleg is ontworpen door L.A. Springer: voor het huis een gazon, ten westen een nu verdwenen geometrische tuin (die oorspronkelijk uit 32 perkjes bestond in verschillende vorm) en achter een gemengde aanleg met op de achtergevel uitkomende straalsgewijze paden.


Youtube

Facebook

Twitter