Valkenheining

Rijksstraatweg 147, Baambrugge

Valkenheining te Baambrugge is een fraaie 17de eeuwse buitenplaats, gelegen aan het rustige riviertje De Angstel. Zijn leemgele muren en blauwgrijze luiken verlenen het pand een zekere distinctie. Het is de toenmalige burgemeester van Amsterdam Cornelis Valckenier die opdracht geeft tot de bouw van de buitenplaats Valkenheining. Valckenier was als admiraal van de retourvloot van de VOC uit Nederlands-Indië teruggekomen, met zijn in de Oost gevonden vrouw Catharine van Heijningen.

Hij was 39 jaar toen hij op 2 juni 1677 een hofstede aankocht. Rond 1680 moet het huis gebouwd zijn. De naam van het nieuwe huis is een combinatie van de namen van de stichter en zijn kersverse ega. Sindsdien heeft Valkenheining onderdak geboden aan verschillende burgemeesters van Amsterdam. Valkenheining is tegenwoordig een locatie voor ontvangsten.

De 17de-eeuwse buitenplaats Valkenheining of Valck en Heining bestaat uit een buitenhuis met een oranjerie, een koetshuis en een fraaie theekoepel in een parkachtige tuin. De huidige bewoners hebben het interieur teruggebracht in de 18de eeuwse stijl. Op het
perceel is ook nog een barokke rozentuin, een iepenbos en een begroeide
berceau van Pruisisch blauwe zuilen te bewonderen.

 

.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter