Vreeden Hoef

Straatweg 31-33, Maarssen

Vreeden Hoef ligt in Maarssen en staat met de voorgevel naar de Straatweg en de Vecht, dus de bewoners kunnen heerlijk uitkijken over de rivier. De buitenplaats is waarschijnlijk gebouwd in 1666. In de 18de eeuw werd het huis gemoderniseerd in Lodewijk XV-stijl. In 1940 - 1941 vond restauratie plaats in opdracht van de toenmalige bewoner Jan Pieter Roeland Suringar jr.

Een tweede restauratie volgde in 1997 door Berend Boudewijn van der Woude, beter bekend als televisiepresentator van De Berend Boudewijn Kwis in de jaren tachtig. Het huis bevat nog enkele originele details, zoals een stucplafond en een marmeren vloer.

Achter en opzij van het huis ligt een landschappelijk parkbos. Dit dateert in zijn huidige vorm uit de eerste helft van de 19de eeuw. Op het enigszins glooiende terrein zijn enkele boomgroepen en vijvers aangelegd.

Aan Straatweg 31, links van het landhuis, staat het voormalig koetshuis, gebouwd tussen 1773 en 1777. Het doet het nu dienst als atelier annex kantoor; de tuin is beeldentuin geworden. Er is nog een enigszins roestig maar prachtig hek vol kunstige krullen uit begin 18de eeuw. Dit hek is in de loop der eeuwen verplaatst en staat nu links van het koetshuis.


Youtube

Facebook

Twitter