Vreedenhoff

Rijksstraatweg 51-53, Nieuwersluis

De buitenplaats Vreedenhoff, zo'n 16 ha groot, ligt aan de westoever van de Vecht, even ten noorden van Nieuwersluis. Het buiten grenst aan Middenhoek. Vreedenhoff is één van de meest monumentale buitenplaatsen in de Vechtstreek. Het landhuis uit 1749 - 1753 staat op enige afstand van de Vecht. In de as van het huis ligt de oprijlaan vanaf de Rijksstraatweg.

Aan de westkant strekt zich het landschappelijk aangelegd park uit, met vijver, boomgroepen, bospercelen en open ruimtes. Aan de zuidoostzijde, langs de Rijksstraatweg, staan een theekoepel en een klein toegangshek. Een tweede, monumentaler hek staat aan de oprijlaan. Verder zijn nog een garage, een schuur, kassen en een tuinmanswoning aanwezig.

Op de plek van het huidige Vreedenhoff stond eerder een 17de eeuwse 'heerenhofstede'. Pieter Trip gaf vermoedelijk opdracht aan Jean Coulon, een leerling van Daniël Marot, een nieuwe buitenplaats te ontwerpen. De eerste steen daarvan werd in 1749 gelegd. Trip gaf de buitenplaats verder allure door een toegangshek (1753) in Lodewijk XV-stijl te laten vervaardigen en een theekoepel (1776). Deze laatste is een van de meest kenmerkende Vechtkoepels door de fraaie detaillering in Lodewijk XVI-stijl. In 1841 scheidde de toenmalige eigenaar het koetshuis af van de buitenplaats.

Vreedenhoff werd begin 20ste eeuw gerenoveerd, waarbij het huidige schilddak tot stand kwam. In 1974 werd het huis gerestaureerd. In het interieur is nog o.a. fijn stucwerk in Lodewijk XV-stijl aanwezig; ook is er een fraaie door Jean Coulon ontworpen koepelzaal.


Youtube

Facebook

Twitter