Vreedenoord

Straatweg 68, Breukelen

Vreedenoord ligt vlak aan de Vecht, maar op zo’n 120 meter afstand van de Straatweg. Voor het huis ligt een voorplein; een lange oprijlaan voert van de Straatweg naar het huis. Ten noordwesten staat een koetshuis en vlakbij het huis aan de noordkant is nog een duifhuis aanwezig. De formele aanleg van de tuin is deels behouden.

Het oorspronkelijke park was veel groter, maar is nu nog maar één hectare groot; aan de zuidkant is het overbouwd.

Vreedenoord heeft een statige voorgevel aan de straatweg-zijde met een grijs geschilderde middenrisaliet. Daarin bevindt zich de entree, geflankeerd door twee Toscaanse zuilen die het balkon dragen. De achtergevel, op de Vecht gericht, is veel soberder in uitvoering. Overeenkomstig in beide gevels is het accent op de middenas.

Vreedenoord staat op de plek van een in 1672 verwoeste boerderij en werd eind 17de eeuw in een sobere Hollands classicistische stijl gebouwd in opdracht van Johan Ortt. Deze liet een hoofdhuis bouwen en twee bouwhuizen, waarvan er één, het koetshuis, nog aanwezig is. In de 18de eeuw is het huis verbouwd in opdracht van Jacob van Loon in een veel uitbundiger Lodewijkstijl. Een deel van Vreedenoord werd in 1896 afgebroken. Nadat dit in 1987 was herbouwd, volgde in 2006 grootscheepse restauratie.


Youtube

Facebook

Twitter