Vroeglust

Herenstraat 58, Breukelen

Aan de straatkant oogt Vechtlust nogal onopvallend door de uitbreiding van 1938, waarachter de oorspronkelijke voorgevel schuilgaat. Aan de Vechtzijde zijn het 18de- eeuwse herenhuis en de theekoepel in volle glorie te zien. De achtergevels van Herenstraat 54 en 56 herinneren nog aan de vroegere functie van stal annex koetshuis bij Vroeglust.

De gevel van Vroeglust aan de Vecht wordt gekenmerkt door symmetrie en classicistische kenmerken als de deuromlijsting en een sobere detaillering. Deze kenmerken laten de strakke stijl van de late 17de eeuw zien. Het interieur heeft echter overdadige Lodewijk XV-elementen zoals een marmeren schouwomlijsting met uitbundig rocaillewerk en weelderige bladmotieven.

François de Haan kocht vanaf 1732 een aantal huizen tussen de Herenstraat en de Vecht, die hij in 1748 volledig sloopte. Hij liet door architect Beekman op het terrein een nieuw herenhuis, een stal en een dienstwoning bouwen. De Haan kocht nog meer percelen aan de overzijde van de Herenstraat en maakte hiervan een overtuin tot aan de Straatweg. Vanaf 1880 werd het huis als pastorie gebruikt, in de overtuin werd de Johannes de Doperkerk gebouwd. Vanaf 1982 werd Vroeglust weer gebruikt als woning en kantoor.

De datering van de rond 1983 gerestaureerde theekoepel is niet duidelijk.


Youtube

Facebook

Twitter