Drostestraat 10-22, Amerongen

Amerongen is een kasteel dat op een bijzondere plek ligt. Het is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het kasteel ligt aan de zuidkant van de Drostestraat (Lekdijk) in de Amerongse Bovenpolder. Het omgrachte tuin- en parkterrein is een ongeveer vierkant gebied, omringd door dijken die het beschermen tegen hoog water.

Het huis en de omgeving passen erg goed bij elkaar. Dit komt doordat het terrein aan het einde van de 19e eeuw is aangepast. Tuinarchitect Hugo Poortman vormde hierbij de voormalige moestuinen langs de Drostestraat om in neorenaissancistische en neobarokke siertuinen. Kenmerkend voor deze tuinen zijn de rechte vakken, de terrassen en de vormsnoei. Het kasteel, wat centraal in de tuinen ligt, is zelf ook omgeven door een gracht. De stijl waarin het kasteel is gebouwd is het Hollands classicisme. Ten zuiden van het kasteel ligt een bosrijk gedeelte. Ten noordwesten van het kasteel, buiten de grachten, ligt een grote moestuin. Hiernaast staat een oranjerie die is gebouwd tussen 1879 en 1885. Op het terrein bevinden zich ook een koetsierswoning met een pomp uit het einde van de 17e eeuw, een stal en een koetshuis met dienstwoningen. Deze gebouwen staan aan de oostzijde van het voorplein.

In de 13de eeuw was Amerongen nog alleen een woontoren. In de loop van de tijd werd deze toren met diverse delen uitgebreid. In onrustige tijden liep het huis regelmatig schade op. Uiteindelijk werd het in 1673 door de Fransen verwoest. Daarna is het huidige landhuis neergezet in sobere Hollands classicistische stijl in opdracht van G.A. van Reede. Hij liet hierbij gebruik maken van de resten van het oude kasteel. Ook kwam toen het terrein in de huidige vorm tot stand. De aanpassingen in het interieur van rond 1900 zijn van de hand van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers. In de 17de en 18de eeuw is nog sprake van een formele tuinaanleg. Vanaf circa 1790 werden deze verlandschappelijkt. In 1879 liet G. J. G. C. van Aldenburg Bentinck de tuinen van herinrichten door Poortman. Tussen 2002-2011 vond een grondige restauratie van het complex plaats. 

 

 

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter