Beverweert

Beverweertseweg 60, Bunnik

Het grote witte kasteel van Beverweert steekt fel af tegen zijn groenbeboste achtergrond. Met zijn kantelen en zijn massale torens is Beverweert een indrukwekkend geheel. Het eilandje waar het kasteel op staat ligt direct aan de slingerende Kromme Rijn en is via twee kanten te bereiken door middel van een sierlijke smeedijzeren brug over de gracht. De hoofdingang van de Beverweertseweg, de toegangsweg naar het terrein, is te herkennen aan een monumentaal hek, ook van smeedijzer, dat het terrein afsluit. Vanaf het hek loopt de weg via de brug met een bocht naar het huis. Vlakbij de hoofdingang staat het voormalige koetshuis.

Het neogotische kasteel, met zijn twee torens, ligt in een parkbos van ongeveer7 hectare groot. Het volledige terrein omhelst een gebied van niet minder dan417 hectare, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond. Bij Beverweert horen dan ook elf boerderijen, herkenbaar aan hun okergele, groene en rode luiken.

Kasteel Beverweert gaat terug op een middeleeuwse woontoren die in de loop der eeuwen uitgroeide tot een min of meer vierkant woonkasteel. In opdracht van H.J.C.E. baron Van Heeckeren werd het kasteel tussen 1835 en 1862  getransformeerd tot een regelmatig neogotisch gebouw. Het park werd in landschappelijke stijl gereorganiseerd, waarschijnlijk door Leonard Antonij Springer. In 1867 werd het koetshuis gebouwd. Deze werd later verbouwd tot meisjespaviljoen, toen een onderwijsinstelling in Beverweert was gevestigd. Rond 1960 werd hiervoor in het park ook een aantal nieuwe gebouwen neergezet.

 


Youtube

Facebook

Twitter