De Hooge Vuursche III

Hilversumsestraatweg 14, Baarn

De Hooge Vuursche III ligt in de bossen aan de westkant van Baarn, aan de weg naar Hilversum. De buitenplaats beslaat een kleine vier hectare, buiten de tuinaanleg voornamelijk bestaand uit parkbos.

Centraal in het zicht vanaf de weg ligt een 150 meter lange geometrische tuin in de as van het huis. De tuin is verdiept naar de vijver met fontein in het midden. Eromheen zijn muurtjes, balustrades en een overloopbassin aangebracht. Voor de hoofd- en zijgevels van het huis liggen terrassen die trapsgewijs naar de tuin voeren.

De eenheid van huis en tuin is typerend voor de Architectonische tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw.

Het landhuis is opgetrokken in baksteen; aanzet- en sluitstenen, lijsten en balustrades zijn uitgevoerd in natuursteen en het dak is gedekt met leien. De symmetrische opzet van de voorgevel met drie topgevels wordt doorbroken door de uitkijktoren aan de linkerzijgevel. Tegen de volle breedte van het middendeel is een terras aangebracht, dat tevens dienst doet als overkapping van de oprijlaan.

Rechts van het huis bevindt zich het koetshuis annex garage.

Koopvaardijofficier J.A.L. van den Bosch liet in 1910 de Hooge Vuursche ontwerpen door architect Eduard Cuypers en tuinarchitect D.F. Tersteeg. De aanleg omvatte het huis, de tuinen en waterpartijen, een monumentale ingangspartij, een koetshuis en twee dienstwoningen. Het huis werd in 1912 opgeleverd.

Na brand in 1940 werd het huis in 1948 gerestaureerd door de architecten G.H.M. Holt en B. Bijvoet; tegelijk werd een nieuwe kap aangebracht met twee verdiepingen er in.

naar de website

Youtube

Facebook

Twitter