Drakenstein

Slotlaan 3-6, Lage Vuursche

Al zijn de bomen kaal, er is vanaf de weg nauwelijks iets te zien van Kasteel Drakenstein. Kasteel Drakenstein ligt aan de rand van het dorpje Lage Vuursche bij Baarn. Het werd vooral bekend toen in 1963, de toenmalige Prinses Beatrix er ging wonen. In 1981, kort nadat Beatrix aantrad als koningin, vertrok ze van hier naar Den Haag. Binnenkort 32 jaar later, na haar abdicatie, keert Beatrix hoogstwaarschijnlijk terug naar het idyllische Lage Vuursche.

Drakenstein gaat terug op een 14de-eeuwse hofstede, die in later eeuwen uitgroeide tot een aanzienlijk huis. In 1640 liet Gerard van Reede op Drakenstein het huidige huis bouwen, mogelijk naar ontwerp van Jacob van Campen. Het achthoekige huis staat op een klein eiland. De bouwhuizen aan weerszijden van de oprijlaan zijn in de jaren '60 van de 20ste eeuw opnieuw opgetrokken.

De naam is afkomstig van Werner van Drakenborg, die de woonstede rond 1359 zijn naam gaf. De naam van Drakenstein eindigt op 'stein', hierdoor weten we dat toen het kasteel haar naam kreeg het een stenen gebouw was.

In 1807 kwam Drakenstein in handen van een Utrechtse burgemeester, mr Paulus Wilhelmus Bosch. Na deze aankoop liet hij en zijn verdere familie zich in het vervolg Bosch van Drakestein noemen. Deze familie behield Drakenstein 150 jaar lang, tot het in 1959 werd gekocht door Beatrix.

 


Youtube

Facebook

Twitter