Rusthoek

J.F. Kennedylaan 100, Baarn

Rusthoek ligt aan de J.F. Kenndylaan aan de noordkant van de bebouwde kom van Baarn. Het huis kijkt over een gazon uit op de weg. De buitenplaats wordt ontsloten via een oprijlaan die aan beide zijden van het gazon op de Kennedylaan aansluit. Aan het westelijk uiteinde staat, aan de weg, het koetshuis.

Achter het huis ligt een lange en brede, met bomen omzoomde vijver, die zich in twee armen splitst rond een heuvel. De vijver is waarschijnlijk halverwege de 19de eeuw verlandschappelijkt. Het noordelijk deel van het park bestaat uit bos.

Het huidige huis dateert uit 1905 en is ontworpen door de architecten Th. G. Schill en D. H. Haverkamp. Het landhuis is perfect symmetrisch. De topgevel in het midden is geïnspireerd op de Duitse Barok, de halsgevels op de hoeken hebben een Hollands karakter. Het neoclassicistische koetshuis dateert uit 1852.

De buitenplaats werd in 1771 gesticht door schout-bij-nacht Hendrik Rietveld en heette Zeezicht naar het toen onbelemmerde uitzicht op de voormalige Zuiderzee. Oorspronkelijk was Zeezicht een blokvormig nuitenhuis met ervoor een groot gazon en een oprijlaan. In de as achter het huis lag een kruisvijver met zichtlijn op de kerktoren van Blaricum. In 1902 werd het huis afgebroken en in 1905 werd een nieuw gebouwd, het huidige Rusthoek.


Youtube

Facebook

Twitter