Anderstein

Ten westen van de Woudenberseweg in Maarsbergen ligt landgoed Anderstein. Direct aan de weg ligt een boerderijcomplex en iets verder naar achteren, aan de Van Beuningenlaan, staat het landhuis. 

Op de gronden van Anderstein stond eens hofstede Uilegat. Deze boerderij behoorde tot de bezittingen van Kasteel Maarsbergen. Rond 1852 werd Uilegat gesloopt en vervangen door een groter boerderijcomplex, dat de naam Anderstein kreeg. Anderstein bestond destijds uit een dwarshuisboerderij en drie bijgebouwen. In 1903 kocht de directeur van de Steenkolen Handels Vereniging, Hendrik Adriaan van Beuningen, het complex. Zijn zoon, Coenraad Samuel, die als econoom en landbouwer veel heeft betekend voor de ontwikkeling van Maarn en Maarsbergen, liet in 1913 op het terrein van Anderstein een landhuis bouwen. Het ontwerp hiervoor werd geleverd door architect Jan Stuivinga uit Zeist. Tuinarchitect Leonard A. Springer kreeg de opdracht om de ontwerpen voor de tuin te maken. De tuin kreeg in 1926 een openluchtzwembad met kleedhokje naar ontwerp van S. van der Bijl.

Anderstein is nu nog steeds in het bezit van de familie Van Beuningen. Het boerderijcomplex is niet meer in bedrijf en heeft een andere functie gekregen. De dwarshuisboerderij wordt nog wel bewoond. Naast het boerderijcomplex is een golfterrein aangelegd. De villa is in gebruik als kantoor.