Baarnse bos

Tegenover Paleis Soestdijk, aan de Amsterdamsestraatweg, ligt het Baarnse Bos. Dit bos, van ongeveer 80 hectare groot, lijkt vanaf de weg weinig opvallend. Toch bevinden zich in dit gebied verschillende bijzondere elementen.

De zuidelijke begrenzing van het gebied, de kaarsrechte Koningslaan, die dient als zichtas tussen Paleis Soestdijk en het gedenkteken de Naald van Waterloo, is zo'n element. Verder het gebied in is een Sterrenbos te vinden, met in het centrum een lange vijver. Deze heet de Grote Kom. De Linde Kom, een andere waterpartij, ligt meer naar het zuiden, in de buurt van het afgebroken landhuis De Eult.

Het is bijzonder dat het bos nooit is omgevormd in de Engelse landschapsstijl, zoals veel bossen uit die tijd.

De lanenstructuur, die voornamelijk formeel is, maar ook voor een deel bestaat uit slingerende paadjes, heeft een aantal hoofdlanen. Deze Wittelaan, Torenlaan en Schrikslaan vormen een zogenaamde 'ganzenvoet'. De Torenlaan is daarnaast ook zichtas op de kerktoren van Baarn. 

Parkaanleg

Het is bijzonder dat het bos nooit is omgevormd in de Engelse landschapsstijl, zoals veel bossen uit die tijd. Het bos is nu gedeeltelijk verwaarloosd, maar de vroegere aanleg is nog duidelijk te zien.

Het huidige Baarnse Bos maakte van oorsprong deel uit van het landgoed De Eult. Tussen 1733 en 1758 legde de Amsterdamse handelaar Willem Gideon Deutz hier een uitgestrekte formele parkaanleg aan, met het Sterrenbos en de Wittelaan. Na zijn overlijden in 1758 kwam het landgoed in handen van het huis Oranje-Nassau. Het huis De Eult werd in 1774 afgebroken en rond 1790 kwam de ganzenvoet tot stand. Eind 19de- eeuw werd het Baarnse Bos publiek wandelpark.

Meer weten over deze locatie?

Op de site van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over het gebied en activiteiten als wandelroutes.