Beek en Hoff

Beek en Hoff maakt met zijn groene luifels en grote voordeur een statige indruk. De buitenplaats ligt in Loenen in een landschappelijk aangelegd park.

Dit gebied strekt zich uit van de Dorpsstraat tot aan de Molendijk. Het opvallend brede hoofdhuis staat met de voorgevel naar de Dorpsstraat. Langs het Moleneind, een dwarsstraat tussen de Dorpsstraat en Molendijk, staan een zeskantige 18de-eeuwse houten theekoepel en een tuingrot van ruwe ertssintels. Tussen de Dorpsstraat en de Vecht ligt een overtuin met een (tweede) 19de-eeuwse theekoepel. Deze staat naast een mooi en uniek zitje uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl. De tuin is symmetrisch aangelegd en wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek met gietijzeren balustrades. Verder staan op het terrein een verbouwd botenhuis en een koetshuis met een later haaks daarop aangebouwde schuur.

Beek en Hoff staat op de plek van een 17de-eeuws huis, dat in opdracht van Ysbrand Kieft Balde in de 18de-eeuw werd gebouwd. Op het terrein werd ook een 'doodsbeene' branderij gevestigd. In het eerste kwart van de 20ste-eeuw werden in opdracht van Michel Joseph Ameschot de fabrieksgebouwen gesloopt. Ook liet hij de zeskantige theekoepel van de buitenplaats Bolenstein (Maarssen) naar Beek en Hoff overplaatsen. In 1939 werd het herenhuis door de Zusters Franciscanessen uitgebreid met een forse aanbouw naar ontwerp van architect Th. Van de Wardt. In 1968 werd een refter toegevoegd, die in 1977 nog werd uitgebreid. 

Lees ook

Bolenstein