Beeklust

Beeklust ligt rechts van Stenia aan de zuidkant van de Utrechtseweg, op korte afstand van de dorpskern van Zeist. Het witgepleisterde klassieke herenhuis van rond 1860 is verhoogd gelegen in een landschapspark met vijver.

Het huis is bewust in een bocht van de Utrechtseweg gesitueerd. Vanaf de weg is er zo vanuit het noordwesten een zichtas op de voorgevel. Ook bestaan zichtlijnen vanaf het huis over de erachter gelegen vijver haaks op de Utrechtseweg. Het landhuis heeft grotendeels zijn 19de eeuwse uiterlijk behouden.

Tuin en slingervijver

Beeklust is vermoedelijk tussen 1850 en 1860 gesticht door de Amsterdamse suikerraffinadeur Barend Hulshof jr. Daarop volgende eigenaren verbouwden het landhuis en breidden het uit. De tuin en het parkbos met slingervijver werden aangelegd door S.A. van Lunteren.

Na 1919 werd de naam Beeklust nog zelden gebruikt, gangbaar werd de naam Bartiméus

In 1919 werd Beeklust eigendom van de vereniging Bartiméus, die zich als doel had gesteld 'de bevordering van Christelijke opvoeding en onderwijs voor blinde kinderen en jongelieden.' Na 1919 werd de naam Beeklust nog zelden gebruikt, gangbaar werd de naam Bartiméus. Al snel was het landhuis te klein en moest worden uitgebreid. Op een stukje van het parkbos en de vijver na, werd op den duur het hele terrein volgebouwd met paviljoens, leslokalen, enz.

Lees ook

Stenia